Alışveriş Sepeti
🔥 These products are limited, checkout within
00dk 00s
Ara toplam | ₺0.00 |
---|---|
Toplam | ₺0.00 |
Kanserli hücrelerin rahmi ve vajinayı birbirine bağlayan serviks adı verilen bölgede çoğalıp türemesi sonucu serviks kanseri yani diğer adı ile rahim ağzı kanseri meydana gelir. Vajinaya bağlanan uterusun alt kısmında yani rahim ağzında ortaya çıkan jinekolojik bir kanser türü olan rahim ağzı kanseri, yapılan araştırmalara göre kadınlarda en çok görülen ikinci kanser türüdür.
Rahim ağzı kanseri, rahim kanseri ile sık sık karıştırılmaktadır. Ancak rahim ağzı kanseri ile rahim kanseri meydana geldikleri bölgelerden dolayı birbirinden ayrılır. Rahim kanseri, uterus mukozası adı verilen, rahmin içindeki dokuyu kaplayan kısımdaki hücrelerde başlarken rahim ağzı kanseri serviks adı verilen rahmin vajinaya açıldığı bölgede oluşur.
Esas olarak 25 ile 45 yaşlarında cinsel olarak aktif olan kadınlar yüksek risk grubundadır. Etkili tedavi türleri ve önlenebilir bir kanser türü olmasına rağmen, dünyada en çok ölüme sebebiyet veren jinekolojik kanserdir. Yapılan araştırmalar bu kansere yılda neredeyse 500.000 kadının yakalandığını göstermektedir.
Serviks kanserine gelişmemiş veya gelişmekte olan ülkelerde daha sık rastlanıldığı tespit edilmiştir. Cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon olan insan papilloma virüsü (HPV) (human papillomavirus) hastalıkların neredeyse tamamında rol oynar. Bu nedenle çok eşlilik rahim ağzı kanseri riskinin artmasına neden olur. Erken yaşta başlayan cinsel ilişkiler de riski arttıran bir diğer nedendir.
Erken evre serviks kanseri çoğunlukla herhangi bir belirti göstermez. Geç aşamalarda ortaya çıkan semptomlar ise dikkat edilmediğinde adet dönemlerinde oluşan ağrılar ve idrar yolu enfeksiyonları ile karıştırılabilir. En yaygın geç evre belirtileri arasında ise şunlar vardır:
Rahim ağzı kanseri, rahim ağzındaki sağlıklı hücrelerin DNA’larında meydana gelen değişiklikler sonucunda oluşur. HPV enfeksiyonunun bu kanserde büyük rol oynadığı bilinmektedir. HPV bir kadınla veya bir erkekle yaşanan cinsel ilişki esnasında bulaşabilir
Rahim ağzı kanseri eğer Pap Smear Testi ile erken aşamalarda teşhis edilirse, tedavisi genellikle cerrahi müdahale ile mümkündür. Erken aşamalarda başlanılan kanser tedavisinin başarı oranı çok yüksektir. Geç evrelerde teşhis edilmesi halinde de doğru ve uygun tedavi ile başarılı bir şekilde kontrol altına alınabilir. Kanserin düzeyine göre rahmin alınması gerekebilir ancak bu durum her zaman olmaz. Rahmi çıkarmak için uygulanan cerrahi müdahalenin adına histerektomidenir. Erken evre servikal kanseri olan kadınlarda radyoterapi de uygulanabilir.
Pap Smear Testine başlarken rahim ağzı gözükecek şekilde vajinaya bir muayene aleti yerleştirilir. Bu aşamadan sonra özel bir küçük fırça yardımı ile rahim ağzı civarından örnek teşkil edecek hücre alınır. Alınan rahim ağzı hücre örnekleri laboratuvar ortamında mikroskopla incelenir ve patolojik analiz yapılır. Yapılan bu analiz sonucunda, alınan hücre örneklerinde bir anormallik olup olmadığına bakılır. Eğer anormal bir durum görülmezse test sonucu negatiftir. Eğer anormal bir durum saptanırsa pozitif olan sonuçlardan sonra biyopsi de yapılabilir. Pozitif sonuçların ardından vakit kaybetmeden tedaviye başlanması gerekir.
Henüz bir hesabın yok mu? Ücretsiz kayıt olmak için tıklayın
Lütfen kullanıcı adınızı ya da e-posta adresinizi girin. E-posta yoluyla yeni bir şifre oluşturmak için bir bağlantı alacaksınız. Şimdi hatırladın mı? Girişe geri dön
Zaten hesabınız var mı? Giriş Yap