Sonuçlarım - EasySmear

Sonuçlarım

Sonuçlarım

Easy Smear sonuçlarınızı nasıl değerlendirmelisiniz?

Test sonuçları basit olarak var ya da yok şeklinde herkesin yorumlayabileceği bir dilde gelmektedir. Smear sonucunu aldığınız laboratuvar analizinde şüpheli hücre veya kanserli hücre görüldü/görülmedi olarak tanımlanmaktadır.

Sonuçlarınız “temiz" olarak çıkmış ise gönül rahatlığıyla günlük yaşamınıza devam edebilirsiniz. Düzenli olarak takibinizi yapan kadın hastalıkları uzmanı veya aile hekiminiz ile sonuçları paylaşabilirsiniz. Daha sonraki kontrolleriniz için hekime ışık tutacaktır.

HPV testleri de aynı şekilde var/yok olarak tanımlanmaktadır.

Sonuçlarınızda HPV virüsü ile ilgili bulgulara rastlanmış ise mutlaka en kısa zamanda doktorunuza danışarak tedavi yöntemlerine başlamanız gerekmektedir.

LSIL: “Düşük dereceli skuamöz intraepitelyal lezyon anlamına gelmektedir.”  Smear testinde hücrelerde HPV enfeksiyonuna bağlı olarak gelişen değişiklikler görülmüştür. LSIL saptandığında kanser gelişme riski çok düşüktür.

HSIL: “Yüksek dereceli skuamöz intraepitelyal lezyon lezyon anlamına gelmektedir.” Burada görülen hücreler normalden oldukça farklıdır. HSIL’da LSIL’a göre daha ciddi hücresel değişiklikler vardır. Bu, kanser olduğunuz anlamına gelmez ancak kanser öncülü olarak değerlendirilebilir.

ASCUS: “Önemi bilinmeyen anormal hücreler lezyon anlamına gelmektedir.” Anormal hücreler görülmüştür fakat elindeki smear testi ile bu hücrelerin ne anlama geldiği hakkında kesin bir yargıya varılamamıştır. Basit bir enfeksiyon sebep olabileceği gibi HPV virüsü veya rahim ağzı kanserinin öncü hücre değişimleri olan LSIL, HSIL de buna sebep olabilmektedir.

ASC-H: Yüksek riskli lezyonların dışlanamadığı atipik hücrelerin var olduğunu gösteren smeardir. Yıllar sonra gelişecek bir kanserin başlangıçı olabilir. Doktorun takibinde olunmalıdır.

Lutrapitetelyal Lezyon: Hiçbir olumsuz durum yoktur.

İnflamasyon ile ilişkisi reaktif hücresel değişiklikler: Enfeksiyon olabilir ve buna bağlı da hücresel değişiklikler görülmektedir. Kesin enfeksiyon anlamında değildir. Kanser belirtisi yoktur.

Atrofi: Hormonal eksikliğe bağlı hücre değişikliklerini ifade eder ve genellikle menapozda görülür.

Yoğun inflamasyon görüntüleri: Enfeksiyona daha yoğun bir vurgu yapılmakta olup yine de klinik bulgular eşliğinde karar verilip, gerekirse tedavi edilmelidir.

Spesifik patojen izlenmemiştir: Enfeksyiona neden olan özel bir mikrop görülmemektedir.

Normal sitolojik bulgular: Her şey normaldir.

Östrojen etkisi vardır: Hemen adetin akabindeki bir dönemde alındığından veya östrojen ilaçları alındığında görülebilir.

Gardnella vaginalis ile uyumlu kokobasiller izlenmiştir: Patolajen etkenlerden en sık görüleni olup vajenin kendi hücre grubuna çoğalması sonrası olan hafif bir enfeksiyondur.

Candida albicans ile uyumlu mantar hifa ve sporları: Vajende var olan mantarlar bazen çok artararak enfeksyiona sebep olabilirler, tedavi edilmeleri uygundur.